Ondanks dat het niet direct met linkbuilding te maken heeft is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je onpage links in orde zijn en niet verwijzen naar pagina’s die niet (meer) bestaan want dat kan je rankings schaden en vervelend zijn voor de bezoekers van je site.
Dode Links Checken:
- Link Tiger: Met Link Tiger kunt u dode links opsporen en automatische rapportages instellen zodat u meteen op de hoogte bent wanneer er zich een dode link op uw site bevindt. Deze dead link check tool is niet gratis maar vanaf $2,95 per maand kunt u al van alle features gebruik maken.
- Backlink Test Dead Link Checker; De dead link checker van backlinktest is wel gratis maar zonder alert functie. U kunt na het invullen van de url en captcha eenvoudig zien welke links op uw site niet meer werken. Erg fijn bij deze tool is dat je precies kunt zien op welke pagina de dode link zich bevindt.
- Website Auditor: Zelf maken wij vaak gebruik van Website Auditor van Link Assistant om dode links op de websites te checken. Deze tool kan nog veel meer en het controleren van links op de site is maar 1 van de velen mogelijkheden. Ook hier kan je met een klik op de knop naast de nummer van de broken link meteen zien op welke pagina de gebroken link staat.
- Siteliner.com: Nieuwe gratis en betaalde broken link checks. Dit is een nieuwe tool van de makers van Copyscape en doet naast het checken van site wide duplicate content ook het analyseren naar gebroken link op uw site. De gratis versie is goed genoeg dus tel uit je winst.
Broken Link Checker Plugin Voor WordPress
Voor WordPress is er een handige dode link checker plugin die automatisch alle gebroken links op je site kan detecteren. Na installatie zal het alle huidige links in je posts, blogroll (bookmarks) en andere content op je site afgaan, indexeren en checken of ze niet linken naar 404 error pagina’s of plekken op het web die niet (meer) bestaan. Het kan enige tijd duren (ongeveer 1 minuut tot 1 uur) voordat alle links zijn geïndexeerd en gechecked maar daarna heb je wel een mooi overzicht van alle dode links op je WP site en je kan deze ook nog eens filteren om bijvoorbeeld alleen dode comment links weer te geven.
Helemaal handig is dat je vanuit het admin panel dat bereikbaar is via Settings > Link Checker de links kunt bewerken, verwijderen of op status “not broken” kunt zetten. En een leuke bijkomstigheid is dat deze plugin ook is vertaald in het Nederlands. Als je een Nederlandse WordPress versie hebt geïnstalleerd dan zal de plugin automatisch geïnstalleerd worden met de Nederlandse taal actief.
WordPress Plugin Interne Link Structuur Optimaliseren
Daarnaast is er ook een gratis WordPress plugin die weergeeft welke interne pagina’s linken naar de post die je op dat moment aan het bekijken bent. Zo kun je ervoor zorgen dat je ook de interne link structuur van je pagina’s optimaliseert. Dit zal ervoor zorgen dat je site beter wordt geïndexeerd en wanneer je gerelateerde pagina’s naar elkaar laat linken dan zal dit je rankings ook ten goede komen. Er zijn nog velen andere manieren om je interne link structuur te optimaliseren. Hierover binnenkort een nieuw uitgebreid artikel.
Er zijn nog velen andere manieren om backlinks te checken en de interne link structuur op orde te houden. Mocht je een leuke aanvulling hebben laat het dan weten in de comments hieronder.